خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک «مقام بلندپایه» در حزبالله لبنان گزارش داد که در صورت خروج اسرائیل از جنوب لبنان و توقف حملاتش، این گروه آمادگی دارد درباره آینده تسلیحات خود با جوزف عون، رئیسجمهوری لبنان، گفتوگو کند.
سه منبع سیاسی لبنانی نیز به این خبرگزاری گفتند که عون قصد دارد بهزودی مذاکرات با حزبالله درباره مسئله تسلیحات این گروه را آغاز کند.
عون، که مورد حمایت ایالات متحده است، از زمان بهدست گرفتن قدرت در ژانویه وعده داده بود که سلاح تنها در اختیار دولت لبنان باشد.
در پی تغییر موازنه نیروها در لبنان، پس از جنگ سال گذشته با اسرائیل و سرنگونی بشار اسد، متحد حزبالله در سوریه، موضوع خلع سلاح حزبالله شتاب بیشتری گرفته است.
این مقام ارشد حزبالله در ادامه اظهار داشت که این گروه آماده است در چارچوب یک راهبرد دفاع ملی، موضوع سلاح خود را مورد بحث قرار دهد، اما این موضوع مشروط به خروج اسرائیل از پنج بلندی در جنوب لبنان است.
اسرائیل در جریان جنگ با حزبالله، نیروهای زمینی خود را در جنوب لبنان مستقر کرد و سپس تا حد زیادی عقبنشینی کرد، اما در فوریه تصمیم گرفت مواضع کوهستانی خود را ترک نکند. اسرائیل اعلام کرده که هدف نهایی، تحویل این مواضع به ارتش لبنان است، مشروط بر آنکه اطمینان حاصل شود شرایط امنیتی چنین اجازهای میدهد.
با وجود توافق آتشبس از ماه نوامبر، اسرائیل همچنان حملات هوایی علیه حزبالله را ادامه داده و فشارها بر این گروه شبهنظامی را افزایش میدهد. در همین حال، واشینگتن نیز از حزبالله خواسته سلاح خود را کنار بگذارد و آمادگیاش را برای آغاز مذاکرات هستهای با ایران، حامی حزبالله، اعلام کرده است.
«رویترز» به نقل از «دو منبع آگاه از مواضع حزبالله» گزارش داد که این گروه در حال بررسی این احتمال است که سلاحهای سنگین خود از جمله پهپادها و موشکهای ضدتانک را به ارتش لبنان در شمال رودخانه لیطانی تحویل دهد.
براساس گزارش روز دوشنبه رویترز، بسیاری از گروههای مسلح مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق نیز برای نخستینبار آماده میشوند برای جلوگیری از تشدید درگیریها با دولت دونالد ترامپ، سلاح خود را زمین بگذارند.
حزبالله مدتهاست درخواست منتقدان داخلی برای خلع سلاح را رد کرده و سلاحهای خود را برای «دفاع از کشور» ضروری دانسته است. اختلافات عمیق بر سر زرادخانه حزبالله در سال ۲۰۰۸ به درگیری داخلی کوتاهی در لبنان منجر شد.
منتقدان حزبالله میگویند در اختیار داشتن سلاح از سوی این گروه، «دولت را تضعیف کرده و لبنان را به درگیریهای نظامی کشانده است.»
بر اساس توافق آتشبس که با میانجیگری ایالات متحده حاصل شد، ارتش لبنان موظف است همه تأسیسات نظامی فاقد مجوز را تعطیل کند و تمام سلاحها را، بهویژه در مناطق جنوبی رودخانه لیطانی، در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری از مرز، توقیف کند.
به گفته منابع آگاه، جوزف عون تأکید کرده که موضوع سلاح باید از راه گفتوگو حلوفصل شود، چراکه بهباور او، هرگونه تلاش برای خلع سلاح حزبالله از طریق استفاده از زور، منجر به درگیری خواهد شد.
از سوی دیگر، کمال شحاده، وزیر وابسته به حزب «نیروهای لبنانی»، گفت بسیاری از وزرای دولت خواهان تدوین جدول زمانی مشخص برای تحویل سلاح حزبالله هستند. شحاده در گفتوگو با رویترز با تاکید بر اینکه که این روند نباید بیش از شش ماه طول بکشد، به سابقه خلع سلاح گروههای شبهنظامی پس از پایان جنگ داخلی لبنان اشاره کرد.
در مقابل، نعیم قاسم، دبیرکل حزبالله، در سخنرانی خود در ۲۹ مارس مدعی شد که این گروه دیگر در جنوب رودخانه لیطانی تسلیحاتی ندارد و همچنان به توافق آتشبس پایبند است. اسرائیل اما حزبالله را متهم میکند که همچنان زیرساختهای نظامی در جنوب لبنان را حفظ کرده است.