بعد از آنکه علی خامنهای در روز ۱۹ بهمن سال گذشته کفت که: با توجه به تجربه مذاکرات هستهای پیشین و سرانجام برجام، مذاکره با آمریکا «عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست.»
و تاکید کرد «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد.» و همچنین در مصلای تهران گفت: «تهدید میکنند شرارت خواهند کرد. اما اینکه شرارتی انجام بگیرد، ما خیلی اطمینان نداریم. احتمال زیاد نمیدهیم از بیرون شرارتی انجام بگیرد. اما اگر از بیرون شرارتی انجام بگیرد ضربه محکم سختی خواهند خورد.»
و در ادامه با تهدید مرم به سرکوب در صورت اعتراض، گفت: «اگر هم به فکر فتنه در داخل کشور باشند جوابشان را خود ملت ایران خواهد داد. چنانچه در گذشته دادند.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه در جریان دیدارش با نتانیاهو گفت: «مذاکرات ما با ایران در سطح نسبتا بسیار بالایی در حال انجام است. ما بهطور مستقیم با آنها مذاکره میکنیم. ما روز شنبه در نسبتا بالاترین سطح با ایران تعامل خواهیم کرد.»
او افزود: «ما یک نشست بسیار مهم خواهیم داشت و خواهیم دید چه اتفاقی میافتد. فکر میکنم همه موافقند که رسیدن به یک توافق بهتر از گزینههای دیگر است.»
رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد: «شاید توافق با ایران انجام شود.» و اضافه کرد اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد، ایران در معرض خطری بزرگ خواهد بود.
ترامپ که در کنار نتانیاهو در اتاق بیضی شکل کاخ سفید نشسته بود به خبرنگاران گفت که توافق با ایران، از اقداماتی که «من بخواهم درگیرشان شوم، یا اسرائیل بخواهد درگیرشان شود» بهتر است.
او افزود: «امیدوارم این گفتوگوها موفقیتآمیز باشند، و به نظرم اگر موفقیتآمیز باشند، به نفع ایران خواهد بود.»
ترامپ روز دوشنبه افزود که گفتوگویی «عالی» با نخستوزیر اسرائیل دربارهٔ ایران و تجارت داشته است؛ دیداری که روز دوشنبه در کاخ سفید انجام شد.
نخستوزیر اسرائیل حمایت محتاطانهای از اظهارات ترامپ و رویکرد ایالات متحده به عمل آورد. او که در کنار ترامپ در کاخ سفید با خبرنگاران سخن میگفت تصریح کرد:«ما هر دو در این هدف که ایران به سلاحهای هستهای دست نیابد، توافق داریم. اگر این موضوع از طریق دیپلماتیک و به طور جامع حل شود، همانطور که در لیبی اتفاق افتاد، به نظر من این یک چیز خوب خواهد بود.»
نتنانیاهو افزود: «اما هر چه که پیش بیاید، ما باید اطمینان حاصل کنیم که ایران فاقد هرگونه سلاح هستهای باشد.»
به گفته یک مقام ارشد اسرائیلی، نتانیاهو معتقد است احتمال رسیدن به توافق هستهای میان جمهوری اسلامی و آمریکا بسیار پایین است، اما قصد داشت در جلسه روز دوشنبه با ترامپ نشان دهد که «یک توافق خوب باید چگونه باشد».
این مقام گفت: «نتانیاهو خواهان مدل لیبی است، یعنی برچیدن کامل برنامه هستهای ایران.» رژیم ایران ادعا میکند که به دنبال ساخت بمب نیست، اما با تعطیلی برنامه هستهای خود مخالفت میکند.
این مقام همچنین افزود نتانیاهو میخواهد با ترامپ به تفاهمی برسد که در صورت شکست دیپلماسی، به تأسیسات هستهای ایران حمله شود.
دفتر نتانیاهو تمرکز اصلی سفر فوری وی به واشنگتن را بر تعرفهها قرار داده است، در حالی که تأکید دارد که دو رهبر مسائل مهم جغرافیایی و سیاسی از جمله جنگ در غزه، برنامه هستهای ایران و تنشها با این کشور، روابط اسرائیل و ترکیه و دیوان بینالمللی دادگستری را نیز مورد بحث قرار خواهند داد، که سال گذشته حکم دستگیری علیه نتانیاهو صادر کرد.
پیش از این، دونالد ترامپ به خبرنگاران گفته بود که با نخستوزیر اسرائیل درباره تجارت و “آن موضوع واضح” صحبت خواهد کرد. خبرگزاری فرانسه نوشته است که احتمالا منظور ترامپ از “موضوع واضح” نوع مقابله با برنامه هستهای ایران و حمایت جمهوری اسلامی از گروههای شبهنظامی نیابتی بوده است.
در مقابل خبر ترامپ مبنی بر اینکه، «مذاکرات ما با ایران در سطح نسبتا بسیار بالایی در حال انجام است. ما بهطور مستقیم با آنها مذاکره میکنیم. ما روز شنبه در نسبتا بالاترین سطح با ایران تعامل خواهیم کرد.»، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوریاسلامی میگوید دیدار دو طرف غیرمستقیم خواهد بود.
خبر ترامپ در شرایطی اعلام شد که عراقچی پیشتر اعلام کرده بود که هنوز مذاکرهای میان تهران و واشینگتن صورت نگرفته است.
مقامات جمهوری اسلامی پیشتر گفته بودند که تهران در برابر خواستههای ترامپ برای مذاکره مستقیم درباره برنامه هستهای مقاومت کرده، ولی راه را برای گفتوگوهای غیرمستقیم باز گذاشته است.
در همین حال عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی صبح روز سهشنبه ۱۹ فروردین برابر با ۸ آوریل در شبکه اکسدر پیامی کوتاه اعلام کرد که بین ایران و آمریکا روز شنبه ۲۳ فروردین در عمان مذاکراتی غیرمستقیم در سطح بالا انجام خواهد گرفت.
عراقچی همچنین گفته است: «این دیدار همزمان یک فرصت و یک آزمون محسوب میشود. اکنون توپ در زمین ایالات متحده است».
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در نوشته خود بار دیگر تاکید کرده است که این دیدار غیرمستقیم برگزار میشود در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا صراحتا گفته است که این دیدار در سطحی بالا و مستقیم انجام خواهد گرفت.
اظهارات عراقچی نخستین واکنش مقامات رسمی جمهوری اسلامی به خبر مذاکره ایران و آمریکاست که دونالد ترامپ یک روز پیش از این در حین دیدار با بنیامین نتانیاهو، نحستوزیر اسرائیل در واشنگتن بیان کرده بود.
اظهارات ناگهانی ترامپ باعث شد که مقامات جمهوری اسلامی هم ساعاتی بعد واکنش نشان دهند و آن را تائید بکنند. دلیل اینکه چرا جمهوری اسلامی پیش از این جریان مذاکرات با آمریکا را از افکار عمومی پنهان کرد بیان نشده است.
برخی رسانههای داخلی، از جمله “ایران نوانس” گزارش دادهاند که عباس عراقچی ریاست هیات ایرانی را در گفتگوهای روز شنبه ۲۳ فرودین با آمریکا در مسقط عمان بر عهده خواهد داشت.
ریاست هیات مذاکرهکننده آمریکا نیز بر عهده استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه خواهد بود.