آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۸ آذر برابر با ۱۸ دسامبر در یک سخنرانی در شورای روابط خارجی در نیویورک به احتمال تغییر دکترین هستهای جمهوری اسلامی به دنبال شکستهای سخت در منطقه اشاره کرد. او افزود، تصور نمیکند دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای “اجتنابناپذیر باشد”.
وزیر امور خارجه آمریکا با بیان این که ۲۰۲۴ سال سختی برای جمهوری اسلامی بوده است، از حکومت ایران خواست تمرکز خود را بهجای درگیریهای منطقهای، به سمت توسعه داخلی در کشور تغییر دهد.
بلینکن گفت حملات اسرائیل به پدافند هوایی ایران، تضعیف حزبالله لبنان و سرنگونی بشار اسد جمهوری اسلامی را در یک سال گذشته در موقعیت دشواری قرار داده است. به باور وزیر خارجه آمریکا جمهوری اسلامی با از دست دادن این “خطوط دفاعی، به طور طبیعی بیشتر به گزینه هستهای شدن فکر میکند”.
آنتونی بلیکن به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا توصیه کرد از فرصت به دستآمده برای مهار جمهوری اسلامی و جلوگیری از دستیابی آن به سلاح هستهای از اهرم مذاکره استفاده کند. او گفت مقامهای حکومت ایران میدانند “دستیابی به سلاح هستهای چه پیامدهایی خواهد داشت و به همین دلیل “اکنون امکان مذاکره وجود دارد.”
دونالد ترامپ اخیرا به مجله تایم که او را بهعنوان “شخصیت سال” برگزیده است احتمال درگیری نظامی گسترده بین آمریکا و ایران را “منتفی” ندانست.
ترامپ که سال ۲۰۱۵ از برجامخارج شد و تحریمهای گستردهای علیه جمهوری اسلامی اعمال کرد، پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت، “به دنبال تغییر رژیم در ایران نیست، بلکه فقط میخواهد ایران به بمب هستهای دست پیدا نکند”.
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گزارشهایی هم مبنی بر دیدار ایلان ماسک، مشاور ترامپ با امیرسعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد منتشر شد که ایران آن را تکذیب کرد.
به باور بسیاری از ناظران، تلاش احتمالی جمهوری اسلامی برای دستیابی به سلاح هستهای به عنوان تنها اهرم “بازدارنده” میتواند ایران را به پرتگاه جنگ بکشاند.
روز سهشنبه ۲۷ آذر نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ برجام در نیویورک در مقر سازمان ملل متحد برگزار شد. در این نشست از ایران و قدرتهای جهانی خواسته شد هرچه سریعتر برای بازگرداندن توافق برجام تلاش کنند.
نماینده آلمان نسبت به عدم پایبندی ایران به توافق هستهای هشدار داد و از جمهوری اسلامی خواست فعالیتهای خود در راستای گسترش برنامه هستهای متوقف کند. نماینده بریتانیا تاکید کرد از هر اقدام دیپلماتیک از جمله فعالسازی مکانیزم ماشه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای استفاده خواهد شد.