وزیر نفت عراق خبر داد که در پی افزایش تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی، نفتکشهای ایرانی نفت خام ایران را با «مدارک جعلی عراقی» حمل و نقل میکنند.
حیان عبدالغنی، وزیر عراقی، روز یکشنبه، سوم فروردین، در یک مصاحبه تلویزیونی خبر داد که نیروهای آمریکایی در آخرین ماه از سال ۲۰۲۴ در خلیج فارس یک نفتکش ایرانی را توقیف کردهاند که حامل مدارکی از مقامهای نفتی عراق بوده است.
به گفته این مقام عراقی، نیروی دریایی آمریکا به دولت این کشور خبر داده است که چند نفتکش با مدارک عراقی سفر میکردند.
آقای عبدالغنی در ادامه گفته است که این نفتکشها ایرانی بودند و «از مدارک جعلی عراقی استفاده میکردند».
همزمان با افزایش تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی و تنگتر شدن عرصه بر حکومت، مقامهای ایران برای رسیدن به پول نفت به راهکارهای فراوانی برای بهاصطلاح «دور زدن تحریمها» متوسل شدهاند.
به نظر میرسد «جعل مدارک عراقی» یکی از این راهکارها بوده است.
در واکنش به صحبتهای وزیر نفت عراق، علیمحمد موسوی، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت ایران، دوشنبه چهارم فروردین گفت: «روند فروش نفت ایران با رعایت همه موازین و معیارهای پذیرفتهشده در تعاملات مرتبط با تجارت نفت انجام میشود.»
او افزود: «اینگونه فضاسازیهای منفی و شرورانه هیچ تاثیری در عزم مجموعه وزارت نفت برای ایفای وظایف و مسئولیتهای قانونی خود نخواهد داشت.»
این مقام ارشد جمهوری اسلامی همچنین ادعا کرد که اظهارات وزیر نفت عراق «بهصورت ناقص منعکس شده» و موضوع «توقیف چند نفتکش ایرانی از سوی آمریکا» از سوی مقامهای آمریکایی مطرح شده است.
اظهارات معاون وزیر نفت ایران در شرایطی است که در سالهای گذشته گزارشهایی درباره صادرات نفت ایران با مدارک جعلی عراق منتشر شده است.
در یک نمونه، خبرگزاری رویترز در سال ۱۳۹۸ گزارش کرد نفتکش گریس-۱، نفت ایران را با مدارک بارگیری نفت از بصره منتقل کرده است.
این خبرگزاری ۱۳ آذر ۱۴۰۳ نیز خبر داد یک شبکه پیچیده قاچاق نفت کوره در عراق که به سود جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن فعالیت میکند، از زمان آغاز نخستوزیری محمد شیاع السودانی در سال ۲۰۲۲، بین یک تا سه میلیارد دلار در سال درآمد داشته است.
نیروی دریایی عراق ۲۹ اسفند سال گذشته از توقیف یک کشتی ایرانی در خلیج فارس به دلیل قاچاق سوخت خبر داد و گفت ناخدای ایرانی، هشت خدمه هندی و دو خدمه عراقی این کشتی بازداشت شدهاند.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۶ بهمن دستورالعملی را برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هستهای خود تحت فشار بگذارد.
دولت آمریکا همچنین وزیر نفت جمهوری اسلامی را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، ۲۷ اسفند در واکنش به تصمیم واشینگتن برای تحریم وزیر نفت اعلام کرد امکان به صفر رساندن صادرات نفت ایران وجود ندارد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز تلاش آمریکا را برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، «مغایر با موازین حقوق بینالملل» خواند.
همچنین افشاگری وزیر نفت عراق در مورد نفتکشهای جمهوری اسلامی که با «مدارک جعلی عراقی» تحریمهای آمریکا را دور میزنند مورد انتقاد وزیر خارجه جمهوری اسلامی قرار گرفته است.
خبرگزاری ایرنا پنجم فروردینماه گزارش داد که عباس عراقچی به فؤاد حسین وزیر خارجه عراق گفته است «ادعاها و اتهامزنیهای مقامات آمریکایی که برای اعمال فشار علیه ایران صورت میگیرد، هیچ مبنا و اعتباری ندارد.»
او تأکید کرد، «از کشورهای همسایه و دوست انتطار میرود مراقب فتنهانگیزی و تفرقهافکنی آمریکا که نیتی جز تخریب روابط دوستانه بین کشورهای منطقه در راستای اهداف شوم رژیم اسرائیل ندارد، باشند.»
هشدارهای عراقچی به فؤاد حسین از اینهم فراتر رفت و تهدید کرد: «سوء استفاده آمریکا از پایگاههای مستقر در کشورهای منطقه و فضای هوایی آنها برای اقدامات تجاوزکارانه خطرات جدی پیش رو دارد.»
او همچنین گفت، برای کشورهای منطقه «حراست از حاکمیت ملّی» و «ممانعت از استفاده از قلمرو و امکانات آنها توسط نیروهای نظامی بیگانه در جهت ناامنکردن سایر کشورها» ضروری است.
اشاره او به استقرار نیروهای آمریکایی در عراق و دور تازهای از انتقال هواپیماها بمبافکن آمریکایی به منطقه است.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی با وجود فشارهای داخلی و بینالمللی مخالفت مذاکره با آمریکاست و دولت دونالد ترامپ فشارها برای به «صفر» رساندن فروش نفت ایران و مسدود کردن کانالهای تأمین مالی رژیم را به شدت افزایش داده است.