در پی تعیین روز پنجشنبه به عنوان دومین روز تعطیلی هفتگی در ایران، رئیس اتاق بازرگانی در نامههایی رسمی از جمله به علی خامنهای خواستار آن شد که به جای آن، روز شنبه به عنوان روز تعطیل اعلام شود.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس روز یکشنبه، ۲۶ فروردین، خبر داده بود: امروز در این جلسه با افزایش یک روز به تعطیلات هفته و تعطیلی روزهای پنجشنبه و جمعه موافقت شد؛ لذا روزهای کاری از شنبه تا چهارشنبه خواهد بود.
این تصمیم ساعاتی پس از آن اعلام شد که جمهوری اسلامی در حملهای گسترده خاک اسرائیل را در پاسخ به حمله به کنسولگری در سوریه هدف قرار داد، و نمایندگان مجلس در تأیید این اقدام در صحن علنی مجلس شعار مرگ بر اسرائیل سر دادند.
یک روز بعد، یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس فاش کرد که دلیل انتخاب روز پنجشنبه به جای شنبه، که اکثریت کشورهای دنیا تعطیل هستند، تعطیل بودن روز شنبه در اسرائیل بوده است.
خلیل بهروزیفر در این باره گفت: ما موافق تعطیلی شنبه بودیم. دلیل مربوط به فشارها به مجلس و دولت برای تعطیل نشدن روز شنبه، مربوط به مبحث تاریخی یهودیان است.
تعیین پنجشنبه به جای شنبه در حالی است که به گفته صمد حسنزاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، این کار «منجر به ایجاد وقفهای چهار روزه در ارتباطات مالی و تجاری با دنیا خواهد شد.
حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در نامههای جداگانه خود به رهبر جمهوری اسلامی، رئیس جمهور و رئیس مجلس از طرف بخش خصوصی به این تصمیم اعتراض و خاطرنشان کرده است: اهمیت این مسئله به حدی است که بسیاری از کشورهای اسلامی و حوزه خلیجفارس برای کاهش زیانهای ناشی از آن، طی تصمیمی یکپارچه از سال ۲۰۰۸ میلادی و بهصورت تدریجی طی پنج سال، تعطیلات پایان هفته خود را از پنجشنبه و جمعه، به جمعه و شنبه تغییر دادند. او از علی خامنهای خواسته است که دستور دهد تدابیری اتخاذ شود تا مراتب فوق به نحو مقتضی حلوفصل شده و روز شنبه به جای پنجشنبه بهعنوان دومین روز تعطیل رسمی پذیرفته شود. صمد حسنزاده در ادامه هشدار داده است: تنها از کانال کاهش تجارت با پنج شریک عمده تجاری کشور یعنی چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند، خسارتی معادل با ۸.۳ میلیارد دلار به کشور وارد خواهد ساخت.
عباس آرگون، عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی تهران، نیز درباره لزوم تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه گفت: در خصوص تعطیلات پایان هفته مستحضر هستید که تعطیلات ما نسبت به سایر کشورها کمتر است. کشورهای دیگر ۲ روز در هفته و ما ۱ روز تعطیل هستیم. میانگین تعطیلات در دنیا ۱۱۹ روز است که تا ۱۲۹ روز هم هست. ما ۷۹ روز تعطیل هستیم. بحثی که الان هست افزایش تعطیلات به دو روز است. اینکه تعطیلات پنجشنبه یا شنبه باشد مسأله است. ۹۰ درصد کشورهای دنیا تعطیلاتشان شنبه و یکشنبه است. دیگر کشورها جمعه و شنبه است. تنها کشوری که تعطیلاتاش پنجشنبه است ما هستیم.
وی درباره نتایج تعطیلی دو روز در هفته بیان کرد: تعطیلات آخر هفته به تقویت گردشگری بینالمللی کمک میکند، امکان افزایش سفر را در کشور فراهم میکند و موجب رونق اقتصاد رفاهی میشود. بنیان خانواده و همبستگی نیز تقویت میشود. روحیه نشاط و پویایی اجتماعی و رفاه اجتماعی افزایش مییابد و در هزینههای دولت و ترافیک و آلودگی هوا صرفهجویی میشود و مصرف انرژی نیز کاهش مییابد. اکثر کشورها به علت کاهش مصرف انرژی ساعت کار را کاهش میدهند.
او افزود: سال گذشته ناچار شدیم به علت کمبود برق ساعت کاری را کم کنیم. در محیط کار مهم مدت حضور نیست، بلکه باید کیفیت انجام کار را بالا برد. مزیت تعطیلی جمعه و شنبه این است که امکان رقابت با جهان بیشتر میشود و با بازارهای جهانی همگام میشویم و دسترسی بیشتری به آنها خواهیم داشت. بینالمللی شدن بازارها را به دنبال دارد. موجب رونق تبادلات تجاری و ترانزیتی میشود. توسعه رفاه اجتماعی، تقویت حضور کشور در عرصه اقتصادی و منطقهای، فراهمسازی ارتباط با جهان و همراهی با تغییر و تحولات جهان وغیره را به دنبال دارد.
عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی تهران، درباره کم کردن فاصله زمانی با جهان اشاره کرد: ما عضو شانگهای هستیم، اگر بخواهیم پنجشنبه را تعطیل کنیم چگونه با آنها کار کنیم؟ وقتی ما تعطیل هستیم آنها سر کارند وقتی ما سر کار هستیم آنها تعطیلاند. بهترین حالت این است که تعطیلات ما جمعه و شنبه بشود و یک روز به جهان نزدیک شویم و چهار روز با جهان در تعامل باشیم. اگر ما پنجشنبه را تعطیل کنیم، عملاً ۳ روز با جهان ارتباط داریم.
آرگون درباره درخواست فعالان بخش خصوصی از مسئولین نسبت به تعطیل کردن روز شنبه گفت: درخواست اتاق این است که از این فرصت استفاده کنیم و تمامی فعالان بخش خصوصی خواهان تعطیلی شنبه هستند. اگر پنجشنبه را تعطیل کنیم، خودمان، را محدود کردیم و نوعی تحریم داخلی است. نامههایی به ریاست مجلس و رهبری درباره این مسأله ارسال شده است.
اما تعیین روز شنبه به عنوان دومین روز تعطیل از همان ابتدا اعتراض برخی از نمایندگان اصولگرا از جمله مصطفی میرسلیم را به دنبال داشت. میرسلیم حتی در یک توییت به دفاع از تعطیلی روز شنبه مانند اسرائیل اعتراض کرد.
مسئله افزایش تعطیلات آخر هفته در ایران سالهاست که مطرح است، و از سال گذشته در مجلس نیز جدیتر مطرح شده است.
بر اساس تصمیم کمیسیون اجتماعی مجلس، ساعات کاری هفته در ایران از ۴۴ به ۴۰ ساعت کاهش مییابد.