صفحه نخستآخرین خبرهای کوتاهچالش های گسترده جمهوری اسلامی با نظام بین‌المللی، واکنش ایران در قبال...

چالش های گسترده جمهوری اسلامی با نظام بین‌المللی، واکنش ایران در قبال بیانیه انتقادی گروه هفت

 

کشورهای عضو گروه هفت و اتحادیه اروپا شامل کانادا، ژاپن، ایتالیا، آلمان، انگلیس، فرانسه و‌ امریکا، در بیانیه‌ای در نشست خود که روز چهارشنبه در توکیو، پایتخت ژاپن برگزار شد جدا از ارزیابی مسایل مهم جهان از جمله بحران غزه، توجه ویژه ای به مسایل ایران کردند که نظر تحلیلگران را به خود جلب کرد و انرا قابل اعتنا دانستند و در عین حال واکنش تند وزارت خارجه جمهوری اسلامی را هم به دنبال داشت . در بیانیه گروه هفت در ادامه‌ی اعتراضات خود نسبت به رفتار ایران در جامعه بین‌المللی از تهران خواستند تا از حمایت از حماس و اقدامات بیشتر که موجب بی‌ثباتی خاورمیانه می‌شود، از جمله حمایت از حزب‌الله لبنان خودداری کند.این کشورها در این بیانیه از ایران خواسته‌اند به جای تشدید تنش در منطقه و حمایت از گروه‌های حماس و حزب الله، از نفوذ خود در این گروه‌ها برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای استفاده کند.
وزرای امور خارجه هفت کشور کانادا، ژاپن، ایتالیا، آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در بیانیه خود تاکید کرده اند که این کشورها همچنان مصمم هستند تا از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای جلوگیری کنند. در این بیانیه همچنین ادعا شده است که جمهوری اسلامی باید توسعه بی‌وقفه برنامه هسته‌ای خود را که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد متوقف کند. در این بیانیه آمده است برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را به فعالیت‌های واقعی مرتبط با تسلیحات نزدیک می‌کند. این کشورها در این بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته‌اند با اقدام سریع، از جمله همکاری کامل و بدون قید و شرط با آژانس، به تعهدات قانونی و تعهدات سیاسی خود در خصوص عدم اشاعه هسته‌ای عمل کند.
در این بیانیه همچنین با بیان این موضوع که راه حل دیپلماتیک بهترین راه برای حل و فصل نگرانی‌های بین‌المللی است، از جمهوری اسلامی خواسته شده است تا با اقدام‌ به صدور مجوز برای بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به گفتگوهای دیپلماتیک‌باز گردد.
در بیانیه تاکید شده است حضور بازرسان در ایران به شدت بر توانایی آژانس برای انجام مؤثر بازرسی‌هایش در ایران تأثیر می‌گذارد.
کشورهای گروه هفت به همراه اتحادیه اروپا همچنین برنامه موشکی بالستیک جمهوری اسلامی را یک فعالیت بی‌ثبات‌کننده عنوان کردند و ضمن ابراز نگرانی از ادامه برنامه موشک بالستیک، با ابراز نگرانی از توسعه برنامه‌های بی‌ثبات کننده، از فعالیت‌های جمهوری اسلامی در زمینه فناوری پرتاب فضایی، انتقال موشک، هواپیماهای بدون سرنشین و فناوری‌های مرتبط نیز انتقاد کردند.
در این بیانیه از حمایت جمهوری اسلامی از روسیه در جنگ اوکراین تیز انتقاد شده است و از جمهوری اسلامی خوااسته شده تا حمایت‌های خود از روسیه در جنگ اوکراین را متوقف کند.
همچنین بر ضرورت تامین امنیت دریایی در آبراه‌های وسیع منطقه تاکید شده و از جمهوری اسلامی خواسته شده است تا ‌در اعمال قانونی حقوق و آزادی‌های دریانوردی توسط همه کشتی‌ها دخالت نکند.وزرای امور خارجه گروه هفت در این بیانیه وضعیت حقوق بشر را نیز در جمهوری اسلامی نگران‌کننده توصیف کرده‌اند.
پس از این بیانیه امروز پنجشنبه ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ادعاهای مندرج در بیانیه مشترک وزرای خارجه گروه هفت را مردود و بی‌اساس دانست و آن را محکوم کرد.وی گفت: همانگونه که بارها اعلام گردیده، سلاح هسته‌ای در دکترین نظامی جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه جایگاهی ندارد و اهداف و برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح‌آمیز است و در این راستا ایران تمامی تعهدات خود را انجام داده و این موضوع بارها به تأیید آژانس بین المللی انرژی اتمی رسیده است. جمهوری اسلامی همواره تاکید دارد که از توسعه برنامه هسته‌ای هدفی جز اهداف صلح‌آمیز را دنبال نمی‌کند، با این حال، همواره از ارتقای سطح غنی سازی به عنوان ‌ابزاری برای تهدید جامعه بین المللی استفاده می کند تا این پیام‌ را برای جامعه بین‌المللی ارسال کند که هر لحظه که اراده کند، آمادگی ساخت بمب اتمی را دارد.
با این حال انتظار دارد که جامعه جهانی اظهارات جمهوری اسلامی در این خصوص را که به دنبال ساخت بمب اتمی نیست را بپذیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا همواره در جهت ثبات و تأمین امنیت این منطقه بوده، افزود؛ شواهد تاریخی و تجارب حاضر نشان می‌دهد که حضور نظامی کشورهای فرامنطقه‌ای از مهمترین عوامل و عناصر ایجاد ناامنی و دامن زدن به بی‌ثباتی در این منطقه بوده است.
او در واکنش به ادعاهای مندرج در بیانیه یادشده در خصوص گروه‌های مقاومت در فلسطین و لبنان و طرح خواسته‌های نامربوط از جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: از آغازین روز بحران جاری غزه، جمهوری اسلامی ایران تلاش‌های بدون وقفه‌ای را در جهت توقف حملات نظامی اسراییل به غزه و حفظ جان شهروندان و ساکنان بی‌دفاع آن آغاز نموده که همچنان ادامه دارد. ‌
جمهوری اسلامی همواره ادعاها در مورد دخالت در امور داخلی منطقه را تکذیب میکند و‌ تاکید دارد این کشورهای غربی هستند که با مداخله در امور منطقه موجب ناامنی منطقه می‌شوند، اما همزمان با طرح این ادعاها خواستارنابودی اسرائیل است و صراحتا از لبنان و حماس حمایت تسلیحاتی و لجستیکی می‌کند.

مطالب مرتبط