صفحه نخستآخرین خبرهای کوتاهپیام هشدار بایدن به خامنه‌ای، حمله آمریکا به پایگاههای نظامی هوادار ایران...

پیام هشدار بایدن به خامنه‌ای، حمله آمریکا به پایگاههای نظامی هوادار ایران در سوریه و اتهامات جدید علیه ایران

 

چالش و تنش میان ایران و آمریکا که در دو هفته گذشته به تدریج شعله ور شده است دیروز به مرحله جدیدی رسید. روز گذشته جان کربی سخنگوی امنیتی کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نامه رسمی حاوی هشداربه رهبر جمهوری اسلامی ارسال کرده که در این نامه خط قرمزهای امریکا را مشخص کرده و و هشدارها و ملاحظات آمریکا نسبت به اقدامات ایران و شبه نظامیان طرفدار ایران در منطقه خاورمیانه را در این نامه متذکر شده و تهدیدهای جدی و لازم را مطرح کرده است. در واکنش جمشیدی معاون سیاسی ریاست جمهوری هم اعلام کرده که نامه هایی که از طرف آقای بایدن ارسال شده، نه خطاب به رهبر انقلاب بود و نه چیزی جز درخواست و تقاضا از ایران. اگر بایدن فکر می کند که به ایران هشدار داده بهتر است از تیمش بخواهد متن نهایی پیام ها را به وی نشان دهند.
اما در تحول دیگری که در راستای هشدارهای دیروز بایدن بود وزارت دفاع امریکا اعلام کرد که بدنبال حملات به پایگاههای امریکا در عراق و سوریه دو تأسیسات مرتبط با شبه نظامیان مورد حمایت ایران در شرق سوریه را هدف قرار داده است. این تأسیسات توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و گروه های وابسته به آن استفاده می‌شد.لوید آستین، وزیر دفاع امریکا ، این حملات را دفاع از خود توصیف کرد و تأکید کرد که این اقدامات جدا از درگیری جاری در غزه است.وی جمهوری اسلامی را به نقش داشتن در حملات به نیروهای آمریکایی متهم کرد و گفت جمهوری اسلامی می‌خواهد دست خود را پنهان کند و نقش خود را در این حملات علیه نیروهای ما انکار کند. ما به آنها اجازه نمی دهیم. وی وعده داد که در صورت ادامه حملات توسط نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی ، حملات بیشتری انجام خواهد داد.
افزایش این اقدامات می تواند بسیار خطرناک باشد و مبتواند دامنه درگیریها را گسترش دهد و این نشان دهنده این است که دامنه چالشها دارد روز به روز افزایش پیدا می کند. اگر جمهوری اسلامی صراحتاً حمله جریان های طرفدار خودش را به نیروهای امریکایی در منطقه محکوم نکند، می تواند فضای جدیدی در مناسبات انجام شود برای اینکه بایدن تهدید کرده است که این موارد را آمریکا پاسخ می‌دهد و ربطی به مسئله اسرائیل هم ندارد. علاوه بر این روز گذشته موشکی نیز از سوی یمنی ها ارسال شده است که در خاک مصر نزدیک مرز غزه وارد شده است که ظاهراً قرار بوده به سمت اسرائیل پرتاب شود. همه اینها می تواند چالشهای جدیدی را برای دو کشور رقم بزند. این حملات در زمانی انجام شد که تنش‌ها در خاورمیانه به شدت افزایش یافته است. جنگ اسرائیل و حماس همچنان ادامه دارد و ایالات متحده نگران است که این جنگ ممکن است به درگیری گسترده تری در منطقه منجر شود.
در این میان گزارش دیروز وال استریت ژورنال که پانصد نفر از جریان حماس در ایران تربیت شده اند خود فصل جدیدی در باز کردن پرونده اتهامات در جنگ حماس علیه اسراییل باز کرده است که میتواند مسأله ساز باشد . همچنین نیویورک تایمز هم امروز در مطلب بسیار مهمی گزارش داده در مورد حمایت جمهوری اسلامی از حماس در نهایت هم گفته که ایران از عملیات خبر نداشته، ولی نفس حمایت از حماس را تکذیب نکرده است. و ان را انتقام جویی جمهوری اسلامی از اقدامات اسراییل علیه ایران دانسته است . در این گزارش گفته شده که مقامات اطلاعاتی‌ آمریکا و اسرائیل معتقد هستند که اگرچه رهبری جمهوری اسلامی از حمله حماس به اسرائیل اکتبر شگفت زده شدند، ولی‌ قبل از آن در برنامه ریزی و تدارک برای آن شرکت داشتند. و برخی‌ مقامات می‌گویند شواهدی وجود دارند که نشان میدهند که از دستکم یکسال پیش جمهوری اسلامی و متحدان مشغول تدارک چنین حمله‌ای هستند. از جمله این شواهد سفر‌های متعدد سرتیپ اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس به لبنان بود که برای هماهنگی بین نیروهای مورد حمایت جمهوری اسلامی تلاش میکرد. ولی‌ درباره این موضوع اختلاف وجود دارد. برخی‌ معتقد هستند جمهوری اسلامی عمیقا درگیر بوده است، ولی‌ در مقابل برخی‌ دیگر می‌گویند ایران نقش مستقیم نداشته است. یک مقام حماس به نیویورک تایمز گفته است، اجرای این حمله همگی‌ کار حماس بوده است، ولی‌ ما حمایت جمهوری اسلامی در گذشته را انکار نمی‌کنیم. در عین حال مقامات آمریکا و اسرائیل می‌گویند که هیچگونه شواهدی دال بر شرکت ایران در حمله نیافته ا‌ند.
نیویورک تایمز معتقد است که حتی قبل از حمله حماس برخی‌ از مقامات اطلاعاتی‌ اسرائیل از اینکه از ترور‌ها و خرابکاری‌های اسرائیل در جمهوری اسلامی حمایت کرده بودند متأسف بودند، چون آن عملیات نه تنها هیچگونه تاثیری بر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و یا فعالیت‌های آن در منطقه نداشت، بلکه در حقیقت آن ترور‌ها و خرابکاری‌ها ایران و اسرائیل را در مسیر جنگ قرار داد، که نتیجه اش حمله حماس است. واضح است که طراحان این حمله میدانستند که حمله حماس ممکن است به یک جنگ منطقه‌ای گسترش یابد، ولی‌ آنها خواهان انتقام برای بسیاری از عملیات اسرائیل در منطقه بودند، از بمباران‌های هوایی اسرائیل در غزه و سوریه گرفته، تا محاصره غزه و جنگ غیر علنی علیه ایران.
در مجموع به نظر می رسد که شرایط بسیار دشواری است. و اگر دو کشور توافق لازم را انجام ندهند، می تواند خطرناک باشد. و حتی به درگیریهای نظامی منجر شود. گفته می شود سفر عبداللهیان برای مذاکره مستقیم و ارسال پاسخ های خامنه ای به آمریکا و مذاکره درباره شرایط بحرانی کنونی است و معلوم نیست که این تا چه اندازه می تواند پیش برود.

مطالب مرتبط