بحران کمبود و افزایش سرسام آور قیمت مسکن و دولت مستاصل رییسی

در حالی که بسیاری از کارشناسان معتقدند که فساد ساختاری در نهادها و سازمان‌های جمهوری اسلامی به حدی رسیده است که امکان کنترل و یا کاهش آن از اختیار قوه قضائیه جمهوری اسلامی و دولت هم خارج شده است، ودر حالیکه ابعاد بحران کمبود مسکن و افزایش قیمت مسکن روز به روز چالشی جدی برای دولت مستاصل رییسی کلید زده که مدعی بود که میتواند سالی یک میلیون مسکن تولید کند، گزارش ها حاکی از صدور دستور رئیسی در خصوص تشکیل هیئت ویژه از وزرا برای رسیدگی به عملکرد مدیران در خصوص پرداخت تسهیلات ساخت مسکن هستند.
ابراهیم رئیسی در جلسه صبح روز دوشنبه شورای‌عالی مسکن، یا انتقاد از عملکرد برخی بانک‌ها در ارائه تسهیلات، گفت برخی بانک‌ها به جای پرداخت تسهیلات مسکن به مسکن‌سازی روی آورده اند و فعالیت اقتصادی خود را جزو آمار تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن ارائه کرده‌اند.
رئیسی در این خصوص دستور داد طی دو هفته جلسه‌ای با حضور وزرای راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی و مدیران عامل بانک‌ها برگزار شود تا هم آمارهای ارائه شده در خصوص تعداد متقاضیان معرفی شده به بانک‌ها، و هم تعداد قراردادهای منعقد شده و میزان تسهیلات پرداختی را بررسی کنند و نتیجه نهایی را در جلسه آینده شورا گزارش دهند. وی همچنین دستور داد پیشنهادهای مختلف مطرح شده در این جلسه در خصوص راهکارهای تسریع در تامین تسهیلات بانکی ساخت مسکن از جمله خط اعتباری ویژه بانک مسکن را بررسی و اعلام نظر کنند.
این تلاش ها برای رسیدگی به عملکرد مدیران توسط دولت رئیسی در حالی انجام می شود که سال هاست کارشناسان نسبت به فساد فراگیر در دستگاه های جمهوری اسلامی و عدم توجه به عملکرد مناسب مدیران به ویژه در حوزه های اقتصادی و مالی هشدار می دهند. روسای دولت جمهوری اسلامی تصور می کنند که با صدور دستور می‌توانند جلوی این فساد فراگیر را بگیرند و دستگاه ها را به عملکرد قانونی خود باز گردانند.به ویژه بانک ها در سال های اخیر بیش از آن که اقداماتی در راستای تسهیل نیازهای عموم مردم انجام دهند، خود وارد فعالیت های اقتصادی و عمرانی شده اند و از این طریق با استفاده از پول مردم برای خود زمینه کسب درآمد فراهم کرده اند.
علی خامنه ای پیش از این با هشدار نسبت به این عملکرد بانک ها نسبت به بنگاه داری بانک ها هشدار داده بود، و گفته بود بانک ها غلط می کنند که بنگاه داری کنند.
در روزهای اخیر، این سخنان علی خامنه ای به صورت پلاکارد در برخی نقاط شهر تهران نصب شده بود و پس از مدتی جمع آوری شد. اخبار غیررسمی حاکی از فشار بانک ها برای جمع آوری این پلاکارد هاست.
بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که در شرایطی که دولت نهادی نظارت برای کنترل و نظارت بر عملکرد بانک ها در اختیار ندارد و عملا دستگاه و نهادی برای نظارت بر بانک‌ها وجود ندارد، چنین اظهارات و دستوراتی بیشتر برای تامین نظر حامیان جمهوری اسلامی است و بخشی از تلاش حاکمیت برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی است در این خصوص که نشان دهد در برخورد با فساد و عملکرد غیرقانونی نهادها جدی است. اما در عمل نتیجه مثبتی برای نظارت بر عملکرد نهادهایی مانند بانک ها به دنبال ندارد.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش ضمن تاکید بر ضرورت پرداخت به موقع تسهیلات، تامین زمین و صدور مجوز را از جمله ملزومات تحقق ماموریت و هدف مهم شورای‌عالی مسکن دانست و اظهار داشت امروز مردم برای تامین مسکن خود از دولت انتظار دارند. وی افزود برآورده کردن انتظارات مردم در این زمینه در گرو کار و تلاش جهادی است.
رئیسی همچنین بار دیگر با انتقاد از دولت روحانی، اقدامات خود را ر راستای آماده‌سازی و تحویل ۱۰۰ هزار مسکن از ۲۴۰ هزار مسکن مهر نیمه‌تمام به ارث رسیده به دولت عنوان کرد و گفت برخی از اقدامات دولت من جمله شناسایی خانه‌های خالی و پیگیری عرضه و واگذاری آن به بازار مسکن، ساماندهی وضعیت بنگاه‌های مشاورین املاک و تامین زمین مورد نیاز برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن از جمله گام‌های مثبت و موثر در عرصه ساخت و تامین مسکن در چند ماهه گذشته بوده اند.
رئیسی همچنین اظهار داشت یکی از اقدامات بسیار مهم و ضروری برای موفقیت طرح نهضت ملی مسکن کاهش قیمت تمام شده ساخت مسکن بوده است. وی تصریح کرد همه تلاش دستگاه‌های اجرایی مربوطه باید معطوف به کاهش قیمت هزینه ساخت از فولاد و سیمان گرفته تا سایر تجهیزات ساختمانی شوند. رئیسی تاکید کرد هر چه قیمت ساخت کمتر باشد به نفع مردم است.
این سخنان اظهاراتی بدیهی هستند و بدیهی است که هرچه قیمت ساخت کمتر باشد به نفع مردم است، اما واقعیت این است که چنین عملکردی توسط دولت اجرایی و عملیاتی نشده است و نه تنها قیمت ساخت مسکن در دولت ابراهیم رئیسی کاهش نیافته است، بلکه با افزایش قیمت سیمان و فولاد و آهن که مواد سازنده ساختمان ها هستند و همچنین افزایش قیمت دلار که بر تاسیسات داخلی ساختمان هم تاثیر بسزای داشته است، عملا قیمت مسکن در دولت ابراهیم رئیسی در کمتر از دو ماه چندین برابر شده است.قیمت مسکن در شهرهای ایران به حدی افزایش یافته است که بسیاری از خانواده ها دیگر امیدی به خرید خانه ندارند و ناگزیر هستند که به حاشیه شهرها برای خرید خانه روی بیاورند.