آخرین خبرهای کوتاه تداوم چالش های جمهوری اسلامی و غرب در مورد تبادل زندانیان و...

تداوم چالش های جمهوری اسلامی و غرب در مورد تبادل زندانیان و انحلال اینستکس و اعلام مذاکرات مخفی شمخانی در یک کشور خارجی

در حالیکه جمهوری اسلامی ایران با بازداشت شهروندان کشورهای دیگر از آنها برای اهداف سیاسی و چانه‌زنی در سیاست خارجی استفاده می کند و در عمل آنها را گروگان می‌گیرد ود ر حالیکه ماه گذشته قرار بود مسیله تبادل زندانیان میان ایران و امریکا انجام شود و با کارشکنی ایران منتفی شد. اکنون ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در شانزدهمین سالروز ناپدید شدن رابرت لوینسون، که سابقه ۲۲ سال کار به عنوان مامور پلیس فدرال آمریکا را داشت، و پس از بازنشستگی طی سفری به ایران در مارس سال ۲۰۰۷ میلادی در جزیره کیش مفقود شد با صدور بیانیه‌ایی از ایران خواست درباره سرنوشت او توضیح دهد.او همچنین خواستار آن شد که ایران به بازداشت غیرقانونی شهروندان کشورهای دیگر با هدف استفاده از آنها به عنوان یک اهرم سیاسی پایان دهد و افزود: ما همچنان متعهد به آزادی مراد طاهباز، عماد شرقی و سیامک نمازی از بازداشت غیرقانونی آنها در ایران هستیم و بی‌وقفه کار می‌کنیم تا آنها را به خانه برگردانیم.مقام‌های ایرانی در سالیان گذشته همواره از سرنوشت آقای لوینسون اظهار بی‌اطلاعی کرده‌اند.
اما در تحولی دیگر در این زمینه سیامک نمازی، شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار از زندان با کریستین امان‌پور، خبرنگار سی‌ان‌ان گفتگو کرد و امان پور در توییتی از گفتگوی خود با وی خبر داد. نمازی که به دعوت ستاری معاون علمی روحانی رییس جمهور سابق به ایران دعوت شده بود به جرم جاسوسی به زندان افتاده است وبیش از هشت سال ناجوانمردانه در زندان است و ستاری نیز حاضر نشد مسیولیت دعوتش به ایران را رسما بپذیرد .
خانم امان‌پور در مورد این مصاحبه نوشته است که آقای نمازی در اقدامی بی‌سابقه از داخل زندان اوین با او گفتگو کرده و به همراه دو آمریکایی دیگر درخواست آزادی خود را مطرح کرده است.سیامک نمازی که لقب طولانی‌‌مدت‌ترین گروگان ایرانی آمریکایی در تاریخ را دارد از جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا خواسته تا صدایشان را بشنود و آنها را به خانه بازگرداند. او این گفتگو را غم‌انگیزترین و شجاعانه‌ترین مصاحبه‌ای که تاکنون انجام داده توصیف کرده است. نمازی در این گفتگو به زندانی شدن پدرش اشاره می‌کند. که در جستجوی پسرش به ایران امد و چند سال زندانی شد وی چند ماه پیش آزاد شد. سیامک نمازی در این مصاحبه گفته که به این خاطر، لبریز از احساس گناه است، چرا که پدرش به خاطر او بازداشت شد.
اما در موضوعی دیکر که بیان کننده چالش میان ایران و اروپا میباشد روز پنجشنبه به گزارش رویترز کشورهای اروپایی سازوکار مالی ایجاد شده اینستکس در سال ۲۰۱۹ برای مقابله با تحریم‌های آمریکا و تسهیل تجارت با ایران را منحل میکنند دولت روحانی در زمان برقراری اینستکس، از این سازوکار مالی بعنوان دستاوردی بزرگ در برابر تحریم‌های آمریکا نام برد جواد ظریف، گفته بود که اگرچه اینستکس پاسخی به خواسته‌های جمهوری اسلامی و تعهدات اروپا نیست ولی ارزشی استراتژیک و راهبردی دارد. که فاصله گرفتن نزدیک‌ترین متحدان آمریکا از آن است.
تا این که در طول زمان کم‌کم از بلا استفاده بودن آن انتقاد شد و اکنون کشورهای اروپایی پرونده اینستکس را برای همیشه بایگانی کردند.بر همین اساس، وزرای خارجه فرانسه و آلمان اعلام کردند که کشورهای مشارکت کننده دراینستکس شامل بلژیک، آلمان، فنلاند، دانمارک، فرانسه، هلند، نروژ، اسپانیا، سوئد و انگلیس به این جمع‌بندی رسیدند که با بهره‌ نگرفتن از این سامانه دلیلی برای ادامه فعالیت آن وجود ندارد.
در این بیانیه تاکید شده که این تصمیم صرفاً به دلایل تجاری و مستقل از عوامل دیگر گرفته شده است و ایران بنا به دلایل سیاسی، مانع از فعالیت اینستکس شده است. دراین بیانیه همچنین تاکید می‌کند که ایران تنها برای یک معامله مجوز صادر کرده و بعد از آن از انجام معاملات دیگر جلوگیری کرده است.
جمهوری اسلامی حاضر نبود سیستم نظارتی اینستکس را بپذیرد که مختص معاملات پزشکی و دارویی و غذایی بود. جمهوری اسلامی مایل بود که بتواند خط اعتباری دریافت کند که امکان ان عملی نشد. جمهوری اسلامی در چنبره برنامه هسته ای گیر کرده و روز به روز در ان فرو میرود و میلیاردها دلار خسارت به کشور وارد کرده است . اما در اخرین تحول نور رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران طی چند روز گذشته در یک کشور خارجی مشغول ‌مذاکرات بسیار مهمی است و اعلام قریب‌الوقوع نتایج این مذاکرات، تحولات قابل ملاحظه‌ای را رقم خواهد زد. احتمال میرود این مذاکرات به احیا روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی باشد.

خروج از نسخه موبایل