صفحه نخستسر تیتر خبرهادیدار رییسی با مقام‌های ارشد چینی و دوری از انتقاد از سیاست...

دیدار رییسی با مقام‌های ارشد چینی و دوری از انتقاد از سیاست های چین در مورد خلیج فارس

 

ابراهیم رئیسی که برای گفتگو با مقام‌های چینی و بهبود عامل با چین در پکن به سر می‌برد، در دیدار با لی که چیانگ، نخست وزیر چین،‌ ضمن اینکه سند جامع مشارکت راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و چین را نمادی از اراده دو کشور برای توسعه روابط دانست، تاکید کرد دو کشور باید برای اجرای کامل آن تلاش کنند.
ابراهیم رئیسی که به دعوت رسمی رئیس جمهور چین و در راس هیئت عالیرتبه اقتصادی و سیاسی به چین سفر کرده است، با اشاره به پیشینه همکاری‌های تاریخی و ارزشمند دو تمدن بزرگ ایران و چین و همچنین توافق‌های مهم دو کشور در زمینه‌های مختلف اقتصادی و تجاری، بر گسترش هر چه بیشتر روابط ایران و چین تاکید کرد.
وی همچنین رویکرد چند جانبه‌گرایی را به عنوان محور مشترک در مواضع بین‌المللی دو کشور، بسیار مهم دانست و بر اهمیت تقویت همکاری‌های ایران و چین در سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای تاکید کرد.
این در حالی است که نخست وزیر چین هم تاکید کرده است که مذاکرات سازنده‌ای میان دو کشور در جهت توسعه روابط در موضوعات مختلف در جریان است. وی همچنین به تمایل پکن برای اجرای کامل آن اشاره کرد و در راستای استمرار روند توسعه‌ی مناسبات دو کشور، بر ضرورت تقویت همکاری و هماهنگی پکن-تهران تاکید کرد.
نخست وزیر چین همچنین به نقش مهم و تاثیرگذار جمهوری اسلامی ایران در منطقه اشاره کرد و بر ضرورت همکاری و هماهنگی میان دو کشور برای توسعه امنیت در راستای تامین منافع دو کشور تاکید کرد.
ابراهیم رئیسی در دیدار با رئیس جمهور چین نیز ایران و چین را دوستان روزهای سخت دانست و اظهار داشت دوستی در روزهای سخت، تسریع و تسهیل‌کننده پیوندها در ایام دیگر است.
وی افزود تحکیم این پیوندها و دوستی‌ها در امنیت منطقه و جهان موثر است.
اینکه ابراهیم رئیسی یک گزاره‌ی محاوره‌ای ایرانی را که تازه آن هم به شرایط فرهنگی ایرانی بستگی دارد، به شکلی غیرحرفه‌ای در گفتگوی دیپلماتیک به کار می‌برد و اصرار هم دارد که آن را تکرار کند، نشان‌دهنده‌ی تیم دیپلماسی رئیس جمهور از گفتمان‌های دیپلماتیک است که به جای طرح گفتگوها و گزاره‌های جدی، از گزاره‌های غیررسمی، محاوره‌ای،‌ احساسی و عامیانه به جای گفتار دیپلماتیک، رسمی، توافق‌محور و مذاکره‌مآبانه استفاده می‌کنند.
رئیسی در دیدار با شی جین پینگ رئیس جمهور چین بر ضرورت گسترش مناسبات دو کشور در زمینه‌های مختلف اقتصادی، تجاری، علمی، فناوری و فرهنگی، تاکید کرد و اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان ایران و چین را اقدامی مهم در جهت تثبیت صلح و ثبات در منطقه دانست.
وی افزود با وجود مخالفت دشمنان جمهوری اسلامی ایران و چین با تحکیم و گسترش روابط دو کشور، این روابط با مدیریت مطلوب طرفین گام‌های بلندی را طی کرده است.
انتظار می‌رفت که رابطه‌ی ایران و چین پس از آنکه رئیس جمهور چین در عربستان از نام بردن خلیج فارس اجتناب کرد و همچنین عدم اشتیاق چین برای اجرای توافق ۲۵ ساله رو به سردی بگذارد اما به نظر می رسد که نیاز ایران به چین بیش از آن است که بتواند درباره‌ی موضوع مهمی مانند خلیج فارس هم نسبت به رفتار چین واکنشی جدی و بازدارنده انجام دهد و مقام‌های ایران تنها به تذکراتی سطحی در این خصوص بسنده کردند.
مقام‌های چینی در این خصوص به صراحت اعلام کردند که جمهوری اسلامی به چین نیاز دارد و با توجه به اینکه چین تنها طرف تجاری ایران است، رابطه‌ی تجاری و بازرگانی چین و ایران به خاطر اظهارات مقام‌های چینی به خطر نخواهد افتاد.

مطالب مرتبط