صفحه نخستسر تیتر خبرهابالا گرفتن امکان احیا مذاکرات برجام

بالا گرفتن امکان احیا مذاکرات برجام

 

در حالیکه به نظر میرسید پرونده احیا برجام به بن بست رسیده اکنون کارشناسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کردند که روز یکشنبه به ایران سفر می‌کنند تا درباره وجود مواد هسته‌ای در سه سایت اعلام‌نشده، پرونده‌ای که ظن فعالیت‌های مخفی هسته‌ای جمهوری اسلامی را افزایش می‌دهد، گفتگو کنند. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پیشتر از بازدید مقامات آژانس در روزهای آینده خبر داده بود. او گفت: تعاملات ما با آژانس ادامه دارد و امیدواریم بتوانیم به طور موثر در جهت رفع موانع و ابهامات پیش برویم و گامی رو به جلو برداریم.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نهاد ناظر هسته‌ای سازمان ملل، در بیانیه‌ای گفت به دعوت ایران، یک تیم فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز یکشنبه، هجده دسامبر، برای بررسی مسائل باقی‌مانده که قبلاً توسط رافائل گروسی مدیرکل مطرح شده بود، در تهران خواهند بود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مرتباً خواسته ایران در مورد آثار اورانیوم غنی‌شده در مکان‌های مختلف اعلام نشده، توضیح دهد تا تضمین شود که برنامه هسته‌ای ایران منحصراً صلح‌آمیز است که ایران نتوانسته بود در این زمینه اقدامی انجام دهد و همین مهمترین دلیل بحران پرونده هسته ای بود چون ایران خواستار بسته شدن پرونده اش شده بود. همچنین پیش‌بینی می‌شود خود رافائل گروسی به تهران سفر نکند.
پیشتر یک هیئت آژانس در ابتدا قصد داشت در ماه نوامبر به تهران سفر کند، اما این سفر انجام نشد. ایران مفید بودن چنین سفری را پس از رأی گیری شورای حکام آژانس درباره قطعنامه‌ای که از عدم همکاری تهران با آژانس ابراز تاسف می‌کرد، زیر سوال برده بود.
این پرونده یکی از اصلی‌ترین نکاتی است که مذاکرات چند ماه پیش با هدف احیای برجام بر سر آن زمین‌گیر شد. ایران مدعی است که آثار اورانیوم غنی شده در ایران از خارج وارد کشور شده است. در این میان با انکه مذاکرات هسته ای متوقف شده تحرکات جدید ایران نشان میدهد که جکومت که در گیرو دار مشکلات بنیادی قرار گرفته و خیابانها در تسخیر مخالفان است راهی برای بقا جز انجام توافق ندارد.
در همین زمینه وزارت خارجه با انتشار بیانیه ای موضع مثبت خود در مورد احیا مذاکرات برجام و سیگنال مثبت به اروپا را اعلام کرد در بیانیه وزارت خارجه امده جمهوری اسلامی به عنوان یک عضو مسئولیت پذیر معاهده عدم اشاعه، همواره با آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس تعهدات بین المللی خود، و متناسب با شأن و جایگاه تخصصی و فنی آژانس همکاری داشته و مصمم به ادامه این همکاری ها است. و به کشورهای غربی نیز توصیه می کنیم که با پرهیز از سیاسی کاری، فضای همکاریهای فنی بین ایران و آژانس را تخریب نکنند. جمهوری اسلامی همچنین در مساله اوکراین، حمایت از تمامیت ارضی اوکراین و ضرورت پایان بخشی به مخاصمه از طریق راه حل های سیاسی را مورد تاکید قرار داد و ارسال پهپاد را تکذیب کرد و گفت ما هیچ پهپادی برای استفاده در جنگ اوکراین، در اختیار هیچ طرفی قرار نداده ایم و کلیه همکاری های دفاعی و تسلیحاتی ایران با سایر کشورها نیز همسو با حقوق و تعهدات بین المللی ایران بوده است در بیانیه پیام مثبتی هم به اروپا فرستاده شده و گفته شده . که جمهوری اسلامی ایران ضمن اعتراض شدید به وضع تحریم های غیرقابل قبول و بی مبنا از سوی اتحادیه اروپا، معتقد است که تعامل و گفتگو با این اتحادیه و اعضای آن، تنها از مسیر احترام، اعتماد، منافع متقابل و مشترک می گذرد. و بر این اساس، درهای تعامل و گفتگو را باز گذاشته ایم و در عین حال از بیان مطالبات و مواضع انتقادی خود نیز باز نمی مانیم. طبیعتاً، در صورت عدم توقف فضاسازی هایی که در بستر ایران هراسی صورت می پذیرد، فرصت ها برای پیشبرد منافع متقابل، به شکل قابل توجهی متأثر خواهد شد. جمهوری اسلامی به خوبی فهمیده بدون احیا برجام در مسیر سقوط کامل قرار گرفته و راهی جز بازگشت به مسیر اولیه ندارد و مانند همیشه در بدترین و فاجعه آمیزترین شرایط دست به تصمیم گیری خواهد زد.

مطالب مرتبط