صفحه نخستسر تیتر خبرهاتداوم و گسترش اعتراضات در هفته چهارم و سرکوب شدید در سنندج

تداوم و گسترش اعتراضات در هفته چهارم و سرکوب شدید در سنندج

 

در آغاز هفته چهارم اعتراضات و با وجود سرکوب خونین حکومت و دستگیری هزاران نفر اعتراضات همچنان در حال تداوم است و روزبه روز به دامنه ان افزوده میشود .
بعد از تظاهرات گسترده در روز شنبه که در مناطق مختلف تهران بخصوص در مناطق جنوبی شهر و منطقه بازار ادامه یافت و یکی از گسترده ترین تظاهرات را در سه هفته گذشته در خیابانها نشان دادند. روز یکشنبه نیز این تظاهرات در اغاز هفته چهارم در تهران و چند شهر دیگرمانند سنندج، اصفهان و کرمانشاه و شیراز ادامه یافت. در سنندج گزارشهای خبری حاکی از شلیک های رگباری متمادی در طول شب گذشته بوده است که هنوز از میزان کشته شدگان خبری منتشر نشده هرچند روز شنبه در سنندج دونفر از جمله یک راننده معترض کشته شدند. در سنندح قطعی اینترنت، ارتباطات میان گروه های مدنی و معترضان و ارتباط آنان با جهان را سخت دشوار کرده و همزمان با آن حضور سنگین نیروهای امنیتی در خیابان‌ها مانع از گردهمایی‌ها می‌شود. اکنون به نظر میرسد که اوضاع سنندج ناآرام است و هر آن میتواند اتفاقات ناگواری رخ دهد.
در روز یکشنبه در تهران در نازی آباد و خیابان توحید و میرداماد تظاهرات انجام شد. همچنین دانشگاه‌های امیر کبیر ، اراک، الزهرا و علامه طباطبایی و دانشگاه قزوین تظاهرات انجام شد. در رشت دانشجویان به سالن‌های غذاخوری تفکیک جنسیتی خاتمه دادند.
روز یکشنبه همجنین اعتراض ها توسط دانش آموزان و دانشجویان ازسرگرفته شد. دانشگاه‌های اراک، الزهرا و علامه طباطبایی امروز یکشنبه هفدهم مهر ماه نیز گسترده بود. در بسیاری از دانشگاه ها، دانشجویان به تفکیک جنسیتی در سالن‌های غذاخوری دانشگاه ها خاتمه دادند. در این میان گسترش اعتراضات دانش آموزی هم مهم بود نیروهای انتظامی در برخی محلات تهران، از جمله سعادت آباد، گیشا و شهرآرا وارد دبیرستان‌ها شدند. در کرمانشاه دختران دانش آموز با خروج از مدارس در خیابان ها علیه جمهوری اسلامی و علی خامنه ای شعار سر دادند همچنین ادارۀ کل آموزش و پرورش کردستان نیز تمامی مدارس در این استان را روز یکشنبه هفدهم مهر ماه تعطیل اعلام کرد. اما در اخرین تحول امروز دوشنبه کارگران صنعت نفت در عسلویه دست به تظاهرات زدند و به اعتصابات پیوستند.
در این حال حسین اشتری فرماندۀ نیروی انتظامی، اعلام کرد که سه تن از فرماندهان نیروی انتظامی در درگیری با مردم کشته شده اند و ۱۸۰۰ نفر زخمی شدند بدون انکه از میزان کشته شدگان و مجروحان معترضان سخنی بگوید.
همچنین مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه، اعتراض‌ها را به آمریکا، انگلستان، اسرائیل، دولت‌های مرتجع منطقه و رسانه‌های معاند نسبت داد و گفت سرویس‌های بیگانه این کشورها به ایجاد آشوب و تعرض به نوامیس مردم مبادرت کرده‌اند و موجب اخلال در نظم و آرامش عمومی شدند.
وی افزود مردم ایران را مردمی معتقد به موازین شرعی دانسته و حجاب را امری فرهنگی خواند که قانونش باید اجرا شود. وی افزود وقتی قانونی تصویب شد باید قانون را به احسن وجه اجرا کنیم، نمی‌شود که قانون معطل شود و به تعویق بیفتد؛ بلکه باید اجرا شودبنابراین نگاه ما این است که قانون حجاب و عفاف باید اجرا شود؛ اما مقید هستیم که کار فرهنگی، اقناع‌سازی و توجه دادن و قانع شدن جامعه می‌تواند ارزش‌ها و امتیازاتی را برای این قضیه به‌همراه داشته باشد.
در این میان رابین رایت، روزنامه‌نگار امریکایی که موضع دوستانه ای با حکومت ایران در سالهای گذشته داشت و بیش از هر خبرنگار امریکایی به ایران سفر کرده بود در مقاله ای ای از اعتراضات جاری در ایران را به عنوان یکی از برجسته‌ترین انقلاب‌ها در تاریخ مدرن نام برده است.وی گفت شاید این اولین بار در تاریخ است که زنان هم جرقه و هم موتور یک انقلاب هستند. و تنها یک قیام با مشارکت زنان نیست، قیامی است درباره زنان و آزادی زنان، و این مساله آن را بسیار ویژه می‌کند. وی معتقد است معترضان دو ستون انقلاب اسلامی یعنی حجاب و مخالفت با آمریکا را رد می‌کنند و واکنش حاکمیت به معترضان موفقیت چندانی با خود به همراه نداشته است. . وی میگوید بنابر سنت شیعی، برگزاری چهلم برای قربانیان، مناسبت دیگری برای تجمعات به وجود می‌آورد، چنان که در انقلاب ۵۷ نیز برگزاری چهلم های پی‌درپی، فروریختن نظام پادشاهی را همراه داشت.
وی معتقد است شاید جمهوری اسلامی ابزارهای لازم برای سرکوب تظاهرات جاری را در اختیار داشته باشد اما همزمانی مجموعه‌ای از عوامل همچون انزوای سیاسی، بحران‌های اقتصادی، خشم اجتماعی، و بلایای طبیعی موجب فروپاشی جهان‌بینی‌های اتوپیایی می‌شود.
جمهوری اسلامی با یکی از بزرگترین بحرانهای حیات خود مواجه شده است و به عنوان یک نظام سرکوبگر که هرگز نمیتوانستند بپذیرند در حالیکه با حذف قیمت ارز کالاهای اساسی تظاهراتی صورت نگرفت چگونه در اثر قتل مهسا امینی صدای خیزش عمومی اینگونه با صدای بلند در خیابان‌ها پایه های حکومت خامنه ای را در پایان عمرش به لرزه درآورد. و حتی سرنوشت جانشینی پسرش نیز به بوته ابهام سپرده شود.

مطالب مرتبط