صفحه نخستآخرین خبرهای کوتاهاجلاس شانگهای، مذاکرات قدرتهای بزرگ و سفر رییسی

اجلاس شانگهای، مذاکرات قدرتهای بزرگ و سفر رییسی

 

روز جهارشنبه، اجلاس جدید سران شانگهای در ازبکستان افتتاح خواهد شد و سران روسیه و چین در آن شرکت خواهند کرد و باهم مذاکره میکنند و رییسی هم به این اجلاس خواهد رفت تا منتظر تایید عضویت ایران باشد. این اجلاس قبل از اجلاس سران سازمان ملل مهمترین اتفاق دیپلماتیک برای دولت رییسی خواهد بود و وزن تبلیغاتی زیادی برای انها خواهد داشت.
شی جین‌پینگ، رئیس جمهوری چین، هم برای اولین بار بعد از دو سال چهارشنبه آینده پکن را به مقصد قزاقستان ترک می‌کند و سپس در ازبکستان در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای در سمرقند با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ملاقات خواهد نمود. این اولین سفر جین‌پینگ به خارج پس از بحران جهانی کووید و آشفتگی های پس از آن از جمله جنگ اوکراین و رویارویی روسیه و غرب، بحران تایوان و بحران اقتصاد جهانی است. کاخ کرملین از اعلام جزئیات گفتگوی پوتین با همتای چینی خود خودداری کرده است. سفر به آسیای مرکزی، رئیس جمهوری چین بر نفوذ بین المللی خود و رئیس جمهوری روسیه بر جهت‌گیری خود به سمت آسیا تأکید خواهند کرد. چین که اکنون در گیر بحران تایوان است میخواهد خود را به عنوان رهبر کشورهای این بخش آسیا علیه نفوذ غرب معرفی کند . شی جین پینگ از سال ۲۰۱۳ تاکنون ۳۸ بار با پوتین ملاقات کرده است،. در پی تحریم‌های غرب علیه روسیه پس از اشغال اوکراین، پوتین چرخش خود را به سمت آسیا رسماً اعلام کرد. پوتین همانند شی جین‌پینگ، چین را بدیلی در مقابل نظم شکل یافته پس از دومین جنگ جهانی به رهبری آمریکا می‌داند. روسیه همچنین چین را مقصد اصلی صادرات نفت و گاز خود می‌داند، در حالی که اروپا می کوشد وابستگی خود را به روسیه در زمینۀ انرژی شدیداً کاهش دهد.
رییسی هم که در تلاش است عضویت در پیمان شانگهای را به عنوان دستاورد کارش معرفی کند در این مرحله منتظر تصمیم اعضای این پیمان است. اما در صورتیکه با گسترش بحران هسته ای تحریمهای سازمان ملل باز گردد عملا جمهوری اسلامی عضویتش خود به خود در پیمان شانگهای لغو خواهد شد.

مطالب مرتبط