صفحه نخستآخرین خبرهای کوتاهافزایش انتقادها از سیاست های جدید اقتصادی دولت

افزایش انتقادها از سیاست های جدید اقتصادی دولت

 

در حالی که انتقادها علیه نحوه‌ی عملکرد دولت در خصوص پرداخت یارانه‌ها و همچنین حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی همچنان ادامه دارد، این انتقادها به حوزه‌ی سیاسی و رده‌های قانون‌‌گذاری هم کشیده شده است و نمایندگان مجلس هم به منتقدین دولت در این خصوص تبدیل شده‌اند.
معین‌الدین سعیدی نماینده مردم چابهار در مجلس با بیان این موضوع که بر خلاف اظهارات دولت در خصوص پرداخت یارانه به ۹ دهک درآمدی در ایران، این اتفاق رخ نداده، تاکید کرده است که مردم در این زمینه نگران هستند که همین اتفاق برای کالابرگ الکترونیک هم رخ دهد. وی خاطرنشان کرد که بسیاری از افراد واجد شرایط این کمک‌هزینه را دریافت نکرده‌اند.
وی همچنین با اشاره به اعتراض‌های مردمی در این خصوص، ابراز امیدواری کرده است که مشکلات فعلی در زمینه‌ی پرداخت یارانه‌ها در بحث بن‌کارت‌ها و کالابرگ‌های الکترونیکی رخ ندهد.
سعیدی همچنین با بیان این موضوع که دولت بر اساس مصوبه‌ی مجلس عمل نکرده است، ‌اظهار داشت بر اساس مصوبه‌ی مجلس دولت اجازه‌ی حذف ارز ترجیحی را داشته اما در عین حال موظف بوده است که بر مبنای قیمت شهریور ۱۴۰۰، سبد غذایی خانواده‌ها را از طریق کالابرگ تامین کند. وی یادآور شد که دولت ارز ترجیحی را حذف کرده است،‌اما بر خلاف تصمیم مجلس، کالابرگی به مردم داده نشده و به جایش یارانه نقدی پرداخت شده که مشکلات خود را دارد.
این نماینده مجلس همچنین تاکید کرده که مجلس باید بر امر نظارت مصر باشد تا سبد غذایی به خانواده‌ها با قیمت شهریور ۱۴۰۰ و از طریق کالابرگ داده شود.
وی همچنین اظهارات در این خصوص را که تنها قیمت چند کالا افزایش یافته را بی‌مورد خواند و اظهار داشت بر خلاف اظهارات دولت که تاکید دارد اثر تورمی افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ حداکثر ده درصد خواهد بود، بر اساس علم اقتصاد چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. وی تاکید کرده است که در صورت وقوع شوک تورمی، این شوک ادامه خواهد داشت و سایر مسائل اقتصادی را نیز شامل خواهد شد.
وی افزایش قیمت ارز را یکی از این موارد عنوان کرده است. این نماینده‌ی مجلس همچنین با تاکید بر این که همه باید به دولت برای اصلاح ساختار اقتصادی کمک کنند، در عین حال تصریح کرد اصلاح ساختار اقتصادی با این روش بسیار بسیار دور از ذهن است.
سعیدی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این موضوع که نمایندگان مجلس طی نامه‌ای نگرانی خود را اعلام کرده‌اند، اظهار داشت نمایندگان مجلس طی جلسه‌ای با قالیباف بر ضرورت اعمال اهرم ‌های نظارتی مجلس با هدف کاهش حداکثری مشکلات طرح، تاکید کرده‌اند.
وی ضمن اشاره به اینکه جامعه در حال حاضر کشش شوک تورمی را در این قضیه ندارد، ابراز امیدواری کرد نقش نظارتی مجلس در این زمینه فعال‌تر شود.
این نماینده مجلس عدم انسجام در تیم اقتصادی را یکی از مشکلات اجرای این طرح دانست و اظهار داشت کسانی که ابتدایی‌ترین اطلاعات را در زمینه‌ی اقتصاد داشته باشند به خوبی می‌دانند که وقتی در حوزه‌ی کالاهای اساسی تورم بالای ۴۰۰ درصد رخ می‌دهد، نمی‌توان انتظار داشت این موضوع شامل دیگر کالاها و خدمات نشود.
دولت در حالی در ۶ ماه اول آغاز به کار خود اقدام به گرانی چندصد درصدی کالاهای اساسی زندگی مردم کرده است که پیش از این بارها گفته بود که برای بهبود شرایط معیشتی مردم تصمیم به حضور در عرصه‌ی اجرا گرفته است.
ضمن اینکه دولت در حالی به بهانه‌ی حذف ارز ترجیحی، به صورت رسمی اقدام به چندبرابر کردن کالاهای اساسی زندگی مردم کرده است که مدت‌هاست برای قیمت‌گذاری کالاهای اساسی در ایران، از ارز ۴۲۰۰ تومانی استفاده نمی‌شود و کالاها پیش از این افزایش چند صد درصدی خود را در یک سال گذشته تجربه کرده‌اند.
این افزایش قیمت جدید کالاهای اساسی در واقع نه به خاطر حذف ارز ترجیحی، بلکه با هدف کسب درآمد برای دولت صورت می‌گیرد که همانگونه که پیش‌بینی می‌شد، به شدت با کسری بودجه مواجه است و برای جبران این مقدار هنگفت کسری،‌ اقدام به افزایش چندین برابری کالاهای اساسی زندگی مردم کرده است.
این افزایش قیمت‌ها که بخشی از آنها به بهانه‌ی جلوگیری از قاچاق صورت می‌پذیرد،‌ در واقع به دلیل گران بودن شدید این کالاها در خارج از کشور،‌ و همچنین تاثیر این افزایش قیمت بر سایر کالاها و خدمات، عملا کالاهای داخل ایران را به قیمتی چندبرابر گران‌تر از قیمت همین کالاها در خارج از کشور می‌رساند که بار دیگر قاچاق چمدانی را که در سالهای اخیر به دلیل بی‌صرفه بودن، کاهش داده بود افزایش خواهد داد و مردم برای تامین نیازهای مصرفی خود به سفرهای خارجی و خرید گسترده از خارج از کشور که به دلیل بالا بودن قیمت ّاجناس در داخل، حتی با وجود افزایش قیمت دلار هم مقرون به صرفه‌تر خواهد بود، ترغیب خواهد کرد.

مطالب مرتبط